TENTOONSTELINGEN
SITTARD ////////////

Home > Tentoonstelingen > HET DOMEIN

// HET DOMEIN // SARAH VANAGT

SARAH VANAGT
© Sarah Vanagt
De jonge Vlaamse filmmaker en kunstenares Sarah Vanagt (Brugge, 1976) verwierf in haar korte artistieke carrière tot nu toe faam met poëtische, ontroerende documentaire-films, video-installaties en foto’s. Zij studeerde achtereenvolgens geschiedenis aan de universiteiten van Antwerpen, Sussex en Groningen, en film aan de National Film and Television School in Londen.

Vanagts existentiële werk houdt zich ergens op tussen de wieg en het graf – en vooral omtrent die twee uitersten. In haar eerste werken richtte zij haar camera veelal op een postkoloniaal, door oorlogsgeweld verscheurd Afrika. Zo speelt de documentaire Begin Began Begun (2004) zich af in de grensstreek van Congo en Rwando. Wij zien een dorpsonderwijzer ten overstaan van een schoolklas worstelen, hoe om te gaan met de herdenking van de genocide die zich er tien jaar tevoren afspeelde. De volkerenmoord wordt angstvallig vermeden in de geschiedenisboekjes waarmee hij zich moet bedienen. In Les Mouchoirs de Kabila (2005), geschoten in hetzelfde grensgebied, volgt Vanagt de kinderen tussen de ruïnes van het door lava overstroomde Goma. Zij spelen grenswacht, begraven gehavende poppen, lezen het nieuws voor. In het spel en via hun verbeelding proberen de kinderen door te dringen tot de dagelijkse realiteit waarin zij leven. Een realiteit die beheerst wordt door de herinnering aan de verschrikkingen van de burgeroorlog. Door de eenvoud en ingetogenheid waarmee zij in beeld gebracht worden, winnen Vanagts bewogen onderwerpen nog aan diepte.

De tentoonstelling in Museum Het Domein brengt verschillende oudere en recente werken van Vanagt samen, waaronder een serie recente cibachrooms die begraafplaatsen tonen. Pocket Cinema vormt Vanagts eerste museumsolo.

http://www.hetdomein.nl/