TENTOONSTELINGEN
EUPEN //////////////

Home > Tentoonstelingen > IKOB

// IKOB // DER ENTSCHEIDENDE AUGENBLICK /HET BESLISSENDE MOMENT

DER ENTSCHEIDENDE AUGENBLICK /HET BESLISSENDE MOMENT
Christian Roosen, tiré du cycle « FIGARÖS », 12 photos en noir et blanc, impression numérique sur papier photo Hahnemühle, Rag Pearl 320 g, 30 x 44 cm, Éd. 1/5 signée et numérotée, © Christian Roosen

Tentoonstelling rond de momentopname en de geregisseerde fotografie, met als hoofdthema de controlemechanismen tussen de chaos en de waanzin van de orde.

‘Niets op deze wereld heeft geen beslissend moment.’ Zo luidt het credo van Henri Cartier-Bresson. Het essentiële van een situatie vastleggen betekende voor de Franse meester van de fotografie, ‘om in een fractie van een seconde een gebeurtenis te erkennen, en de vormen, die visueel werden waargenomen en die deze gebeurtenis uitdrukken en voorstellen, nauwkeurig samen te stellen’.

Dat is van toepassing op de fotografen Alice Smeets en Christian Roosen.
Thomas Brenner is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de geregisseerde fotografie in Duitsland. Zijn werken zijn verhalen die op surrealistische wijze breken met onze werkelijkheid, en waarin de mensen evolueren in een denkbeeldige wereld die deel uitmaakt van een onzichtbaar superieur systeem.

Willi Filz regisseert portretten waarin de mens zich als individu lijkt te bevestigen. Doch geregisseerd als  een persoonlijke voorstelling, ontsnapt hij niet aan de sociale controlemechanismen.

www.ikob.be