Home > Tentoonstelingen > LES BRASSEURS / L'ANNEXE

// LES BRASSEURS / L'ANNEXE // (OUT OF) TIME

(OUT OF) TIME

(in co-commissariaat met Dominique Mathieu en Emmanuel d’Autreppe)

De tijd, die belangrijke universele en stille bewaker, die gemene deler, die ondanks de technologie, de ontwikkeling van onze kennis en de wetenschappelijke vooruitgang, onverbiddelijk blijft voorbijvliegen. De ‘grote klokkenmaker’, zoals Voltaire de tijd schetste, vormt dus het middelpunt van deze tentoonstelling, ‘de waakzame en sombere vijand’, zo dierbaar voor Baudelaire, afgewezen in foto’s, video- en filminstallaties, door iedereen gebruikt om die beslissende problematiek af te bakenen die ons aller bestaan beheerst. De tijd: onuitputbaar thema, doorgrond door de filosofen, opgehemeld door de dichters, verwerkt door de beeldende kunstenaars, aanbeden door de videokunstenaars, of nog, vastgelegd door de fotografen… De tijd die voor ieder van ons hetzelfde is, en die nochtans zo verschillend verloopt voor de adolescent dan voor de grijsaard, voor iemand die werkt dan voor een werkloze, voor een westerling, dan voor een Afrikaan, Eskimo of indiaan. Zo verschillend voor de schuchtere aanbidder die ongeduldig uitkijkt naar zijn afspraakje, voor de historicus die de geheimen doorgrondt, voor de astrofysicus die de melkwegstelsels nauwlettend in de gaten houdt…

Ondanks onze pogingen ontsnapt de tijd aan elke controle. We kunnen proberen om hem te temmen, ons met hem te verzoenen, ervan te dromen om hem van mening te doen veranderen, het risico te nemen om hem op te schorten, hem te theoretiseren en te tekenen in geometrische vormen… De tijd wordt waargenomen in het verloop zelf van ons eigen individuele leven, van verwachtingen tot ontgoochelingen, van gelukkige momenten tot kruistochten. Hij zal in ieder geval op alles behalve een lange, rustige stroom hebben geleken, met een onbeweeglijk en regelmatig debiet. Hij zal de auteur zelfs zijn hele levenswerk hebben gevergd om zich vervolgens schijnbaar te laten terugvinden… De tijd vormt trouwens heel vaak het materiaal zelf waarmee de kunstenaars werken, en zijn controle, een van de hoofduitdagingen van hun techniek, van hun al dan niet bedrevenheid.
De negentiende eeuw heeft afgerekend met de ruimte, aldus Chris Marker in Sunless (1983), en de uitdaging van de twintigste eeuw (die zich, op dat gebied althans, waarschijnlijk zal voortzetten in de 21ste eeuw), is volgens de cineast het samenleven van de tijden. Draait het in de tentoonstelling (Out of) Time al niet om het oneindig aantal verschillen tussen die subjectieve, culturele, bijzondere tijden te onderzoeken, dan gaat het zeker om de benadering van het principe zelf, de duizelingwekkende verstrengeling, het fascinerende verloop van die grote beeldhouwer, van die onvermoeibare… ’brasseur’!

(Dominique Mathieu en Emmanuel d'Autreppe)

 

Informatie teksten over de kunstenaars van de tentoonstelling « (OUT OF) TIME », hier downloaden.