Als documentaris van het groteske, fanaat van pijnlijke beelden (zo heeft hij onlangs de site www.funarchive.com online gezet, een beeldenbank die het slechte inventariseert …), en professionele amateur (of het tegenovergestelde), hanteert Thomas Mailaender een waaier van technieken om zijn doel te bereiken, met name het onbeduidend monumentale opnemen, dat, ondanks alles, boven de absurditeit, het belachelijke of de slechte smaak, uit de tweede hand verslag uitbrengt van de risico’s die de kunstenaar neemt.
In zijn serie ‘Acrobatic Squad’ inventariseert hij de zowel belachelijke als gewaagde taferelen van een groepje Franse politieagenten gespecialiseerd in de luchtacrobatiek. Hoewel de beelden worden verondersteld om de talenten, de kracht en de virtuositeit van de politie voor te stellen, tonen ze vooral de knotsgekke investering van die mannen in uniform. Die geven van zichzelf in de uitoefening van een mineure kunst die, dankzij de sierlijkheid van het wankele evenwicht van de figuren, die men in op alle opzichten verwacht, een buitengewone creatieve kracht toont, daar waar we het minst verwachten.
Mailaender toont ook enkele keramieken van zijn serie ‘Handicraft’. Dat aardewerk is redelijk verwarrend, zowel omwille van zijn ruwe afwerking als voor de rommelbeelden die erop staan versierd. Illustratie van de ongewone beeldenbank van de kunstenaar, vervolg van zijn reflectie over het amateurisme en het ‘handgemaakte’ van het ambacht, poging om beeld en visuele oppervlakte te verenigen. ‘Handicraft’ zal de toeschouwer ook ertoe aanzetten om zich af te vragen ‘Maar wie is de idioot die deze rotzooi heeft gemaakt? (dixit Maileander zelf). Hier komt het begrip ontwerp zich nogmaals het hoofd stoten tegen zijn eigen definitie …