Home > Tentoonstelingen > Mathieu PERNOT

// B9 // HET THEATER VAN HET GEZAG

PERNOT
(c) Mathieu PERNOT Giovani, Avigon, from the series Les Hurleurs, 2001 Lambda print, 103,5 x 83,5cm Courtesy Galerie VU (Paris)

Mathieu PERNOT

* 1970 à Fréjus.
Nationalité : Français, travaille à Paris et Barcelone.
Site personnel : http://www.mathieupernot.com/

 

Mathieu Pernot is fotograaf en doceert fotografie in Parijs. Dankzij zijn oeuvre kunnen we inkijken in wat ons gewoonlijk niet is gegund om te zien, hetzij omdat onze maatschappij het opzettelijk niet weet (‘Les Roms’, 1999), hetzij omdat men zou willen dat we ze vergeten (de binnenkant van penitentiaire inrichtingen en de onzichtbare lichamen van gevangenen, 2001-2002), hetzij omdat de absurditeit van de situatie ons overstijgt (‘Les Hurleurs’, 2001-2004)…


‘Mathieu Pernot vervolgt zijn onderzoek van tegelijk de herinnering, de maatschappij en de fotografie met kalmte, vastberaden- en nauwgezetheid. (…) Er bestaat een verband tussen een maatschappij die gevangenissen opricht om te zien zonder te worden gezien, en het beurtelings ‘hygiënische’ en decoratieve ontwerp van de openbare ruimte, zoals binnenplaatsen, gangen, celdeuren en tralies, voor een ‘verborgen camera’ die de gevangenisorganisatie onderzoekt na een grondige studie van ‘Surveiller et Punir’ van Michel Foucault. Beide ontmoeten elkaar als de ‘Hurleurs’ (‘brulapen’), in kleur, proberen te communiceren van buiten de gevangenis met hun opgesloten familieleden. Dat gebeurt allemaal zonder het minste stijleffect, zonder het minste geklets, zonder nutteloos beeld, in de keuze van de directe assen die de meest pure en hedendaagse documentairestijl opeisen. Mathieu Pernot wenst zich niet te laten gaan met opzichtige manieren van aanklacht. Hij houdt zich aan het plaatje van wat geweest is. Zo stelt hij een verschrikkelijke en voorbeeldige beschuldiging op. Aldus bevestigt hij vandaag de doeltreffendheid van een foto, die aanvankelijk werd aanvaard als document, en wijst hij impliciet op de verleidelijke en uiteindelijk ijdele driften van bepaalde hedendaagse benaderingen. Bij hem vindt er altijd, vóór de uiteindelijke foto, een precieze analyse plaats, een nadenken over het werk, en die hij toepast om die leesbaar te maken. In het antieke Griekenland betrof politikos alles wat het leven van de stadstaat aanging. Het is in die betekenis, en met inbegrip van de vraag naar de functie van de beelden in de totaalanalyse, dat de fotografie van Mathieu Pernot echt wel politiek is.’

Fragment uit een tekst van de Galerie Le bleu du ciel, Lyon


<< précédent | retour à la liste | suivant >>