Home > Tentoonstelingen > MAMAC + CDE

// MAMAC + CDE // DE ONGECONTROLEERDEN

DE ONGECONTROLEERDEN
Anke Van Iersel, de la série Complete me, 2004/2007 © Anke Van Iersel

Naast onze wreedheid, onze driften, ons onderbewustzijn, enerzijds, en onze angsten, de statistieken, de tijd die voorbijgaat, de opvoeding, de wetten van de wetenschap en de mens, anderzijds, hebben we finaal toch nog onze tegenstrijdigheden binnen de grote maatschappij in handen. De mysterieuze intimiteit en het publieke beeld omhelzen en verscheuren elkaar om die identiteit samen te houden waar de grilligheden en andere geheime uitbarstingen grenzen aan de maatschappelijke taboes en beperkingen.

De portretfotografie vindt hier een prachtig terrein van diversiteit en experimenten. Hoewel het beeld van de andere wordt vastgehouden door het buitengewone kader, laat het de blik niet afwenden. Maar de uitbeelding van het anders-zijn doorloopt ook het denkbeeldige, de projectie op het lege, het zielloze, het geluid. De voorgestelde video’s en installaties hollen de afwezigheid uit, terwijl de fotografie ervan overvloeit.

Wij zijn eenzaten met een kuddegeest, indringers die op zoek zijn om te worden ontmaskerd door onze naasten, mannen en vrouwen die drijven in het grote bad van de maatschappij en ons innerlijke leven.
Dames en heren, treedt binnen, treedt binnen!
  

(Anne-Françoise Lesuisse)

 

>>> Texten over de kunstenaars hier